محمدرضا کربکندی در نشستی که با عنوان "چالشها و چشماندازهای مربیگری و مهارت موثر در مدیریت" با همکاری پژوهشگاه تربیتبدنی کشور در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، در مورد موضوع این همایش تصریح کرد: فعالیت در زمینه مربیگری رشتهای همچون فوتبال که جامعه بسیار بزرگی از علاقمندان را به دنبال خود دارد، بسیار سخت و نفسگیر است.
وی ادامه داد: در یک تیم فوتبال همه با مربی تیم سر و کار دارند، زمانی که یک تیم موفق و پیروز میشود خیلیها مدعی میشوند که در این پیروزی سهیم بودهاند ولی زمانی که تیمی شکست میخورد این مربی است که باید به تنهایی پاسخگوی تمامی انتقادات و نارضایتیهای طرفداران باشد.
کربکندی با اشاره به توجه بیش از حد رسانههای ایران به ورزش و به خصوص فوتبال اظهار کرد: در ایران شاهد بیشترین روزنامه ورزشی هستیم که هر روز صبح با موضوع وقایع ورزشی و بیشتر فوتبال چاپ میشود و این در حالی است که به طور مثال در کشوری همچون آلمان تنها 2 یا 3 روزنامه در خصوص ورزش بر روی دکههای روزنامه فروشی دیده میشود.
پس از باخت پشت چراغ قرمز هم باید جوابگوی پلیس باشیم
وی اشاره کرد: در مدت 40 سالی که در این رشته فعالیت داشتهام احساس میکنم ما مربیان، خیلی پوست کلفت بودهایم که در این فضا هنوز زندهایم و دوام آوردهایم.
این مربی فوتبال ادامه داد: هر کس که فوتبال را دنبال میکند، به شخصه یک مربی و کارشناس است و نیازی نمیبینند که برای این کار تخصصی داشته باشد و تنها شغلی که در آن هیچ محدودیتی برای اظهارنظر کردن افراد وجود ندارد، شغل ماست ولی در نهایت این مربی است که پس از هر شکستی باید جواب هزاران تماشاگر را بدهد و بعد از باخت حتی پشت چراغ قرمز نیز باید جوابگوی پلیس باشد.
کربکندی با بیان اینکه به هر حال پذیرفتهایم که مربیگری شغل سختی است، افزود: در یک دیدار اگر توپ به تیر دروازه بخورد و داخل دروازه شود، ما مربی خیلی خوبی هستیم ولی اگر توپ به تیر دروازه برخورد کند ولی به خارج دروازه برود یک مربی بد میشویم، به همین دلیل متاسفانه اظهارنظر در زمینه کاری ما بدون تفکر و تابع احساسات است.
وی تاکید کرد: اگر در حرفه مربیگری عشق وجود نداشته باشد، تحمل این همه سختی امکان ندارد و درست است که از آن به عنوان یک شغل نام برده میشود اما اگر این علاقه وجود نداشته باشد ادامه در آن کار هر کسی نخواهد بود.
وی در خصوص نقش مربی به عنوان مدیر تیم تصریح کرد: مربی به عنوان یک مدیر باید به خوبی با تعاریف مدیریت و کنترل و نظارت آشنا باشد تا بتواند یک تیم را مدیریت کند، همیشه در زمین فوتبال مشکلاتی پیش میآید که باید به بهترین نحو آن را مدیریت کرده و از زیر بار فشارها و انتظارات مخاطبان با موفقیت عبور کرد.
کربکندی ادامه داد: برای یک مربی فوتبال در ایران پس از دو باخت پیاپی، شعار "حیا کن، رها کن" سر داده میشود و برای خلاصی از این شعار باید سعی کنیم تا همیشه با بهترین نحوه مدیریت تیم نتایج خوبی را کسب کنیم.
وی با بیان اینکه بزرگترین مساله برای مدیریت یک تیم ساخت یک تیم خوب است، ادامه داد: سال 84 در یک کلاس سه روزه با موضوع تیمسازی در سوییس شرکت کردم. برای ساخت یک تیم خوب فاکتورهای بسیار زیادی وجود دارد، مانند تقسیم وظایف، انتخاب یک رهبر که نقش بسیار زیادی در رسیدن به هدف تیم ایفا میکند و همچنین تجزیه و تحلیل هدف و اینکه برای رسیدن به آن چه امکاناتی باید وجود داشته باشد.
این مربی فوتبال با اشاره به فشار بسیار زیادی که از سوی تماشاچیان و علاقمندان یک تیم فوتبال وجود دارد، اظهار کرد: وجود 100 هزار تماشاگر حامی و علاقمند برای یک تیم سرمایه بسیار خوبی است اما نباید فراموش کنیم که این جمعیت فشار بسیار زیادی بر روی عمل مربی و بازیکنان در زمین خواهد داشت، مانند تیم ملی فوتبال که گاهی در زمین مجموعه آزادی و حضور تماشاچیان خود وضعیت سختتری دارد و نتایج خوبی کسب نمیکند.
علی پروین در اولین بازی ملیام کمک زیادی به من کرد
وی با اشاره به نقش بسیار مهم کاپیتان در یک تیم گفت: خیلی از کاپیتانها فقط شیر یا خط اول مسابقه را انجام میدهند اما نقش یک لیدر و رهبر تیم فراتر از این موضوع است و می تواند در ساخت روحیه یک تیم نقش پررنگی را ایفا کند. به طور مثال در بازی مقابل یوگسلاوی که اولین بازی من در تیم ملی بود از آن جایی که حریف، تیم بسیار خشنی بود و به همین دلیل ما را بسیار ترسانده بودند، سه شب خواب این تیم را میدیدم ولی پیش از آغاز این دیدار پس از صحبتهای مربی تیم، علی پروین به عنوان کاپیتان تیم تنها جمله کوتاهی گفت که در آرام کردن و روحیه بخشیدن به تمامی بازیکنان تیم نقش بسیار زیادی داشت و با همان جمله کوتاه انرژی خیلی زیادی به من و دیگر بازیکنان داد.
به گزارش ایسنا، کربکندی در این جلسه در خصوص مشکلات فوتبال ایران نیز عنوان کرد: ما تصمیم گرفتیم فوتبالمان را حرفهای کنیم ولی پیش از آن زیرساختهای مورد نیاز را ایجاد نکردیم؛ اولین کاری که برای حرفهای بودن انجام دادیم حضور پول در فوتبال بود، در حالی که هنوز زیرساخت آن یعنی ایجاد ظرفیت پولدار شدن برای بازیکنان را آماده نکرده بودیم.
وی ادامه داد: هر چه میزان پول و قراردادها بالاتر رفت، سطح فوتبال ما پایینتر آمد و هر چه پول بیشتر شد کارایی تیمها نیز پایینتر آمد، در حالی که در جهان این طور نیست و میبینیم که کسی به میزان قراردادهای بسیار بالای بازیکنان در تیمهای مطرح جهان معترض نیست ولی یکی از معضلات امروز ما قراردادهای نجومی است و باید گفت که در ایران پول با سطح فوتبال همخوانی ندارد.
جذب بازیکنان پرسپولیس اصولی نبود
کارشناس فوتبال در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت تیم پرسپولیس و نتیجهگیری بعد از تعویض مربی آن عنوان کرد: مشکل پرسپولیس از آن جایی بود که بازیکنان تیم پیش از مربی انتخاب شدند و جذب بازیکنان اصولی نبود، زیرا سعی کردند هر بازیکن بزرگی را بگیرند و اصلا به نیازهای تیم توجه نکردند، به طوری که در پستهایی مانند هافبک دفاعی یا گرداننده زمین هیچ بازیکنی در نیم فصل اول وجود نداشت.
وی ادامه داد: در پرسپولیس مربی بازیکنان را انتخاب نکرد و هیچ شناختی نیز به تیم نداشت، نباید فراموش کنیم که مربیهای خارجی به اسم بازیکنان کاری ندارند و تنها بازیکنانی را که در طول هفته خوب تمرین کنند، وارد بازی میکنند و به همین دلیل شاهد بودیم که در این فصل خیلی از بازیکنان ارزشمند پرسپولیس روی نیمکت بودند.
کربکندی افزود: ژوزه نیز بر اساس اصول و قواعد خودش عمل کرد و به نتیجه نرسید و این برای ما بسیار غیرطبیعی بود که تیم پرسپولیس با آن همه مهره، هیچ هارمونی و هماهنگی نداشته باشد؛ در واقع پرسپولیس اسامی بزرگ داشت ولی هماهنگی نداشت.
وی با بیان این که وجود گلمحمدی در تیم پرسپولیس از لحاظ روانی تاثیر بسیار زیادی داشت، اظهار کرد: یک مربی ایرانی میداند که از بازیکنی همچون علی کریمی چه میخواهد و چارچوبی که برای او قرار میدهد، بسیار بازتر از یک مربی خارجی است و حالا در نیم فصل دوم لیگبرتر فوتبال شاهد هستیم که نقیصه کاری دفاعی این تیم حل شد و به نتیجه میرسد زیرا پیش از این کسی نبود که بجنگد و توپ را از حریف بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: فوتبال امروز تفاوت بسیاری با گذشته کرده و رسانهها بسیار بر فوتبال تاثیرگذار شدهاند؛ با این حال یک مربی باید روحیات بازیکنان خود را به خوبی بشناسد و همیشه برای شنیدن حرفهای آنها آماده باشد و در عین حال باید شجاع باشد تا درستترین تصمیمات را بگیرد.